10 χρυσοί κανόνες για το πότισμα

Για να μη μαραθούν τα φυτά σας το καλοκαίρι χρειάζονται αρκετό νερό. Ποια είναι όμως η κατάλληλη ποσότητα και πόσο συχνά πρέπει να τα ποτίζετε; Συνεχίστε το διάβασμα και θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το πότισμα των φυτών σας.

 

Κανόνας Νο 1: Διατηρείτε ομοιόμορφη υγρασία

Κάποια φυτά στηρίζονται στην ομοιόμορφη υγρασία. Παρ’ όλα αυτά μια ελαφριά ξηρασία πριν το πότισμα ευνοεί την ανάπτυξη των ριζών των φυτών.

 

Κανόνας Νο 2: Ποτίζετε λιγότερες φορές αλλά με μεγαλύτερη ποσότητα

 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Κανόνας Νο 3: Το πότισμα πρέπει να γίνεται αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί

Όταν ποτίζετε σε δροσερό χώμα το απόγευμα ή το βράδυ, εξατμίζεται λιγότερο νερό απ’ ότι αν ποτίζετε σε ζεστό χώμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι τα φυτά σας μπορούν να προμηθευτούν το νερό που χρειάζονται πριν αρχίσει η ζέστη της επόμενης ημέρας.

 

Κανόνας Νο 4: Διατηρήστε τα φύλλα στεγνά

Τα βρεγμένα φύλλα προσβάλλονται από ασθένειες. Αν μείνουν βρεγμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να προκύψουν διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με μύκητες. Αν μείνουν βρεγμένα κάτω από τον ήλιο μπορεί να εμφανίσουν σημάδια ελαφριού εγκαύματος (οι σταγόνες λειτουργούν σαν γυαλί).

 

Κανόνας Νο 5: Ποτίστε με τη σωστή ποσότητα νερού

 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Κανόνας Νο 6: Ποτίζετε με μεγάλες ποσότητες νερού και μικρές παύσεις

Το νερό χρειάζεται λίγο χρόνο για να διεισδύσει στο χώμα. Πριν το πολύτιμο νερό ξεχειλίσει αχρησιμοποίητο, είναι προτιμότερο να ποτίζετε επαναλαμβανόμενα και διακεκομένα.

 

Κανόνας Νο. 7: Ποτίζετε με συγκεκριμένο στόχο αλλά και με διασπορά

Το πότισμα στο ίδιο σημείο της ρίζας συνέχεια οδηγεί στη μονομερή ανάπτυξη της ρίζας και συνεπώς σε κακή λήψη θρεπτικών ουσιών από το φυτό. Να ποτίζετε πάντα γύρω από το φυτό και να διανέμετε το νερό σε όλη την περιοχή ποτίσματος.

 

 

Κανόνας Νο 8: Ποτίζετε χωρίς να σπαταλάτε νερό

Να ποτίζετε όσο είναι απαραίτητο και όσο λιγότερο γίνεται. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με την εγκατάσταση ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος στο παρτέρι, το μπαλκόνι ή το γκαζόν σας.

 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Κανόνας Νο 9: Αποφεύγετε το υπερβολικό πότισμα

Το υπερβολικό νερό που μένει στάσιμο διώχνει τον αέρα που αναπνέουν οι ρίζες έξω από το χώμα – οι ρίζες πνίγονται χωρίς οξυγόνο.

 

Κανόνας Νο 10: Χρησιμοποιείτε ποιοτικό χώμα πλούσιο σε άργιλο

Το χώμα που είναι πλούσιο στα μεταλλικά στοιχεία του αργίλου μπορεί να συγκρατήσει το νερό καλύτερα και με πιο ομοιόμορφο τρόπο. Τον χειμώνα ή τα καλοκάιρια που βρέχει να εξασφαλίζετε πολύ καλή αποστράγγιση του νερού για να αποφεύγετε φαινόμενα υπεράρδευσης.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_PostCarousel_Widget”][/siteorigin_widget]