Μοτοτσάπες

Μοτοτσαπεσ

Όσοι ασχολούνται με κήπο ή αγροτικές δουλειές γνωρίζουν πόση δουλειά χρειάζεται για να φυτέφτεί και να διατηρηθεί ένας εκπληκτικός κήπος.
Αλλά με τη βοήθεια μιας μοτοτσάπας, μπορείτε να εξαλείψετε το μεγαλύτερο μέρος της ταλαιπωρίας από αυτή τη δουλειά…

Συνεχίζετε να αναμιγνύετε το χώμα, να αερίζετε, να αφαιρείτε τα ζιζάνια και να καλλιεργείτε μεταξύ σειρών, αλλά τώρα μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά  με ένα εύχρηστο μηχάνημα.

Οι μοτοτσάπες είναι ευέλικτα εργαλεία που μπορούν να επιτελέσουν πολλά διαφορετικά καθήκοντα.

Τι πρεπει να γνωριζετε πριν αγορασετε μια μοτοτσαπα

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να προσέξετε πέρα από τον κινητήρα;

Σημαντικό είναι το πλάτος εργασίας, το οποίο συνήθως ξεκινάει από τα 40cm και φτάνει τα 125cm, ενώ οι σειρές μαχαιριών μπορεί αφαιρούνται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ένα μεγαλύτερο μηχάνημα για πιο ξεκούραστη εργασία. Χαρακτηριστικά όπως το ρυθμιζόμενο τιμόνι (όχι μόνο πάνω κάτω, αλλά και αριστερά δεξιά), θα σας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη ειδικά αν θέλετε τα χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα σας κοντά σε φράχτη. Η ύπαρξη διαφορετικών ταχυτήτων (συνήθως 2 πλέον) αλλά και όπισθεν θα βοηθήσουν το μηχάνημα σας να αντεπεξέλθει σε διαφορετικές συνθήκες εδαφών, ή να ελιχθεί χωρίς να χρειάζεται να το κουβαλήσετε. Πολύ σημαντικό πέρα από το βάρος του μηχανήματος είναι η ύπαρξη τροχών για τη μεταφορά του (τουλάχιστον μια ρόδα μπροστά) προκειμένου να μπορεί να μεταφερθεί από το ένα μέρος του κήπου στο άλλο. (παλιότερα δεν κρίνονταν απαραίτητη η ύπαρξη τροχού, ενώ οι αποσπώμενοι τροχοί στη θέση τον μαχαιριών ακόμα και σήμερα πωλούνται extra σε πολλές περιπτώσεις.

Ηλεκτρικό ή Βενζινοκίνητο;

Δεδομένου ότι "το ανακάτεμα γης" είναι μια επίπονη διαδικασία με μεγάλη αντίσταση αποφεύγουμε να ασχοληθούμε με ηλεκτρικές μοτοτσάπες που δεν είναι ιδιαιτέρα ανθεκτικές όταν έρχονται αντιμέτωπες με έντονη αντίσταση από το έδαφος. Αντί αυτού θα προτείνουμε κινητήρες εσωτερικής καύσης, (συνήθως βενζινοκίνητες) που ακόμα και σε αυξημένη αντίσταση δε μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον κινητήρα του σκαπτικού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει και η επιλογή κινητήρα diesel. Οι κινητήρες αυτού του τύπου προσφέρουν αυξημένη διάρκεια ζωής ή σκληρότερες εργασίες, αλλά κοστίζουν αρκετά ακριβότερα, ενώ έχουν αυξημένο βάρος.

Δινατότητα προσθήκης εξαρτημάτων

Ορισμένοι καλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πολλά εξαρτήματα (όπως για παράδειγμα αυλακωτήρα, άροτρο, ή πατατοεξαγωγέα) για να τα μετατρέψουν σε εργαλεία πολλαπλών χρήσεων.