Λάστιχα ποτίσματος

Λάστιχα ποτίσματος

Με τόσες πολλές επιλογές και ελάχιστη ορατή διαφορά μεταξύ των λάστιχων ποτίσματος κήπου που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι σίγουρα δελεαστικό να επιλέξετε απλώς το φθηνότερο. Αλλά οι μικρές διαφορές μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στο πόσο διαρκεί ο σωλήνας και πόσο εύκολο είναι να το χρησιμοποιήσετε…

Τι ισχύει πραγματικά όμως;

Ένα καλό λάστιχο ποτίσματος θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 5 με 10 χρόνια. Αλλά πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού που αγοράζουν λάστιχα κατώτερης ποιότητας καταλήγουν να αντικαθιστούν το δικό τους κάθε χρόνο λόγω διαρροών, ρωγμών ή σαπίσματος. Παρόλο που κάποια προβλήματα μπορούν να επιδιορθωθούν, είναι γενικά πιο οικονομικό να αγοράσετε ένα λάστιχο ποτίσματος καλής ποιότητας από την αρχή. Παρακάτω θα εξετάζουμε τις παραμέτρους που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν αγοράσετε ένα καινούργιο λάστιχο ποτίσματος.

Μήκος
Το μακρύτερο δεν είναι καλύτερο

 

Τα λάστιχα ποτίσματος έχουν συνήθως μήκος 10-15-20-25-30 και 50 μέτρα. Είναι δελεαστικό να αγοράσετε ένα μακρύτερο λάστιχο ποτίσματος και να το χρησιμοποιήσετε για όλες τις ανάγκες σας για το πότισμα γύρω από τον κήπο. Αλλά μην το κάνετε. Όχι μόνο τα μακρύτερα λάστιχα ποτίσματος κοστίζουν περισσότερο, αλλά είναι βαρύτερα για να μεταφερθούν, ενώ σίγουρα χρειάζονται μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο.
Μετρήστε τη μακρύτερη απόσταση από το πώμα σας και αγοράστε ένα σωλήνα που πηγαίνει ακριβώς πέρα από αυτό. Δεν θέλετε να τραβήξετε λάστιχο για να το τεντώσετε, καθώς αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει σπασίματα στην πλέξη τους ή διαρροές.

Διάμετρος σωλήνα και ροή νερού

Στα λάστιχα ποτίσματος οι διαστάσεις που συναντάμε πιο συχνά είναι  ¾”, ⅝” και  ½”. Αυτές οι μετρήσεις βασίζονται στην εσωτερική διάμετρο του σωλήνα, και όχι στο εξωτερικό. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος, τόσο περισσότερο νερό θα φέρει το λάστιχο.
Εάν πάλι το βάρος του λάστιχου είναι πρόβλημα για εσάς, ίσως θα έπρεπε να επιλέξετε ½”. Τα συγκεκριμένα λάστιχα, τείνουν να είναι ελαφρύτερα, αλλά λόγω της μικρότερης διαμέτρου δεν φέρουν τόση ποσότητα νερού.

Αντοχή σε πίεση

Ορισμένοι τύποι εύκαμπτων σωλήνων είναι πιο επιρρεπείς σε ρήξη από άλλους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αγοράσει ένα με τη σωστή ονομαστική πίεση.
Η ισχύς του ελαστικού κήπου μπορεί να μετρηθεί με όρους bar πίεσης.  Αν χρησιμοποιείτε ακροφύσιο σωλήνα ή ψεκαστήρα, αναζητήστε έναν εύκαμπτο σωλήνα με πίεση έκρηξης άνω των 25 bar.

Αντοχή σε καιρικές συνθήκες και χρόνο

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, τα καλής ποιότητας λάστιχα ποτίσματος ξεχωρίζουν και από την αντοχή τους στις καιρικές συνθήκες. Καθώς τα πιο φτηνά ή από ανακυκλωμένα υλικά τείνουν να “καίγονται” από τον ήλιο ή να παραμορφώνονται από την παγωνιά ακόμα και από τον πρώτο χρόνο, ενώ όπως προείπαμε τα καλής ποιότητας λάστιχα βγάζουν άνετα 5-10 χρόνια (εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλύτερες μάρκες της αγοράς δίνουν εγγυήσεις πλέον που ξεπερνούν κατά πολύ τα 12 χρόνια).