Κλαδευτήρια

Κλαδευτήρια

Τα κλαδευτήρια (ονομάζονται επίσης ψαλίδια ή ψαλίδια κλαδέματος) αποτελούν μερικά από τα πιο χρησιμοποιημένα εργαλεία κηπουρικής, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να αποκτήσετε το κατάλληλο κλαδευτήρι για τις ανάγκες σας.

Τα κλαδευτήρια γενικά δεν κόβουν οτιδήποτε έχει πάνω από 0,5 εκατοστά σε διάμετρο. Αν κόβετε κάτι παχύτερο από αυτό, θα χρειαστείτε ένα ζευγάρι αγκίστρια, ή πριόνι. Τα κλαδευτήρια έρχονται σε διάφορα στυλ, με υπάρχει μεγάλο εύρος τιμών με αποτέλεσμα πολλές φορές να μπερδεύουν όσο αναφορά την επιλογή του σωστού.
Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε τις λειτουργίες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε ψαλίδια κλαδέματος, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι να ψάξετε για την επιλογή ενός ποιοτικού εργαλείου.

Πώς να επιλέξετε τα καλύτερα κλαδευτήρια;

Δεν υπάρχει μόνο ένα είδος κλαδευτηριού που είναι ιδανικό για όλους. Αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς εξαρτάται από το μέγεθος και το σχήμα των χεριών σας, τον τύπο και την ποσότητα του κλάδου που κάνετε και τον προϋπολογισμό σας. Αλλά, γενικά, υπάρχουν οκτώ πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε κλαδευτήρια.

Κατηγορίες κλαδευτηριού

Τα κλαδευτήρια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
Bypass: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή. Παίρνετε μια καθαρή περικοπή από δύο καμπύλες λεπίδες που κινούνται το ένα πάνω στο άλλο (εξ ου και ‘bypass’) ακριβώς όπως ένα ψαλίδι. Μία από τις λεπίδες είναι απότομη και κόβει καθώς κινείται από μια παχύτερη μη κοφτή λεπίδα.

 

Ακμονοειδή: Αυτά έχουν μια ευθύγραμμη λεπίδα που κόβει καθώς κλείνει πάνω σε μια επίπεδη άκρη (ή «άκμονα») – δίνοντας μια ενέργεια παρόμοια με ένα μαχαίρι σε μια σανίδα κοπής. Είναι συνήθως ελαφρώς ογκώδη από τα εργαλεία παράκαμψης που μπορούν να τα κάνουν δύσκολα για να μπουν σε στενούς χώρους. Επειδή η λεπίδα συχνά συνθλίβει τα στελέχη κατά την κοπή (εκτός αν η λεπίδα είναι εξαιρετικά αιχμηρή), αυτά χρησιμοποιούνται καλύτερα σε νεκρό ξύλο, αντί για ζωντανά φυτά.

Μέγεθος και Βάρος

Εξετάστε πόσο καλά ταιριάζουν τα ψαλίδια κλαδέματος στο χέρι σας και πόσο μεγάλος διαμέτρου κλαδιά μπορούν να κόψουν άνετα.
 Τα περισσότερα κλαδευτήρια μπορούν να κόψουν μέχρι 14cm, ενώ κάποια μπορούν να κόψουν 25cm ή και παραπάνω. Καλό θα ήταν να μη μπείτε στον πειρασμό να κόψετε μεγαλύτερα κλαδιά από αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής, καθώς θα είναι πιο δύσκολο να κάνετε μια καθαρή κοπή και μπορεί να πληγώσετε το δέντρο.

Εργονομικός σχεδιασμός

Δεν προτιμούν όλοι τον επονομαζόμενο “εργονομικό σχεδιασμό”, αλλά αν σκοπεύετε να κλαδεύετε συχνά, θα εκτιμήσετε τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα εργαλεία μειώνουν την πίεση του καρπού, αφού απαιτούν λιγότερη πίεση για να κλείσουν και γενικά καθιστούν την εμπειρία κλάδευσης πιο ευχάριστη. Αυτός ο τύπος σχεδίου συχνά περιλαμβάνει μαλακές λαβές λαβής, γωνίες λεπίδων και ένα ελαφρώς καμπυλωτό σχήμα.

Ποιότητα λεπίδων

Οι λεπίδες στα κλαδευτήρια είναι γενικά κατασκευασμένες από ατσάλι. Ψάξτε για λεπίδες υψηλής ποιότητας, από ατσάλι (διαρκούν περισσότερο και είναι λιγότερο πιθανό να σκουριάσουν ή να χρειάζονται συχνό ακόνισμα). Στην πραγματικότητα, οι χαμηλότερες ποιότητες λεπίδων δεν μένουν για καιρό αιχμηρές. Συνεπώς, κάνουν τα κλαδέματα μια κοπιαστική δουλειά, ενώ πληγώνουν και τα φυτά. Τέλος συνήθως τα επαγγελματικά κλαδευτήρια δίνουν τη δυνατότητα να σφίγγετε τις λεπίδες μεταξύ τους με βίδα.

Μηχανισμός κλειδώματος

Τα περισσότερα κλαδευτήρια έχουν κάποιο είδος μηχανισμού που σας επιτρέπει να το κλειδώσετε στην κλειστή θέση. Αυτή η επιλογή, δεν είναι απλά ασφαλέστερη για εσάς (δε θα υπάρχει φόβος να κοπείτε σε μια ακονισμένη λεπίδα) αλλά προστατεύει και τις λεπίδες όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Έχετε βέβαια στο νου σας ότι ορισμένοι μηχανισμοί λειτουργούν καλύτερα από άλλους. Αναζητήστε μια ασφάλεια που είναι εύκολο να την ανοίξετε και να την κλείσετε, ενώ δεν μπερδεύεται κατά τη χρήση του εργαλείου και παραμένει σε ανοιχτή ή κλειδωμένη θέση.

Εύκολη αποσυναρμολόγηση

Δεν μπορούν όλα τα κλαδευτήρια να λυθούν για καθαρισμό, ή για να ακονίσουν πιο σωστά τις λεπίδες.
 Με την πάροδο του χρόνου, χυμός, βρωμιά και άλλα υπολείμματα συσσωρεύονται στα πτερύγια και μεταξύ των χειρολαβών, καθιστώντας πιο δύσκολο το κλείσιμο και το άνοιγμα των κλαδευτηριών. Είναι πιο εύκολο να καθαρίσετε τα κλαδευτήρια σας εάν τα χωρίσετε, ενώ χωρίς να χωριστούν οι λεπίδες, δεν γίνεται να ακονιστεί ολόκληρη η λεπίδα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό ανάμεσα στις λεπίδες μετά από πολλά ακονίσματα.

Διαθεσιμότητα ανταλλακτικών

Δεν σας επιτρέπουν όλα τα κλαδευτήρια να αντικαταστήσετε τα μέρη που σπάνε, φθείρονται ή έχουν υποστεί ζημιά. Σε γενικές γραμμές, τα κλαδευτήρια υψηλότερης ποιότητας έχουν εξαρτήματα αντικατάστασης ενώ τα λιγότερο δαπανηρά δεν έχουν.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι παίρνετε αυτό που πληρώνετε. Φθηνότερα προϊόντα μπορεί να μην αντέχουν σε συχνή χρήση και έτσι ίσως χρειαστεί να αντικατασταθούν συχνά. Μια ελαφρώς μεγαλύτερη επένδυση σε ένα σετ υψηλότερης ποιότητας ψαλίδια κλαδέματος μπορεί να είναι φθηνότερη μακροπρόθεσμα.

Τελικά ποιο είναι το κατάλληλο κλαδευτήρι για σας;

Επιγραμματικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε είναι, τι είδους πράγματα θα κλαδέψετε.
Χρειάζεστε ένα βαρέως τύπου εργαλείο που θα κόβει ξύλο 25cm ή θα αρκεί ένα ελαφρύ κλαδευτήρι για λουλούδια και μικρούς θάμνους; Θα χρησιμοποιηθεί για ξηρή ή χλωρή βλάστηση;
Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν χρειάζεστε ένα κλαδευτήρι bypass, ή ακμονοειδές.
Στη συνέχεια, καθορίστε τον προϋπολογισμό σας.
Όπως τα περισσότερα εργαλεία κηπουρικής, τα ψαλίδια κλαδέματος έρχονται σε διάφορες τιμές και, ενώ έχετε συνήθως καλύτερη ποιότητα σε υψηλότερες τιμές, δεν είναι πάντα απαραίτητο να πληρώσετε περισσότερα για να πάρετε αυτό που χρειάζεστε.