Κλαδευτήρια μακριών χειρολαβών

Κλαδευτήρια μακριών χειρολαβών

Όταν έχετε να αντιμετοπίσετε μια σκληρή δουλειά με κλαδιά με διάμετρο πάνω από 25mm.

Tι χρησιμοποιείτε;

Τα συμβατικά κλαδευτήρια υπάρχει περίπτωση να σπάσουν, ενώ το πριόνι ίσως είναι υπερβολή και χρονοβόρο. Σε αυτή την περίπτωση το κατάλληλο εργαλείο είναι ένα κλαδευτήρι μακριών χειρολαβών.

Τα κλαδευτήρια μακριών χειρολαβών, ή Μακριές Ψαλίδες Κλαδέματος (όπως τα λένε κάποιοι), όπως λέει και το όνομα τους, είναι κλαδευτήρια με μακρύτερες χειρολαβές. Συνήθως χρησιμοποιούνται για το κόψιμο κλαδιών με διάμετρο έως και 42mm. Ένα κλαδευτήρι μακριών χειρολαβών, θα σας δώσει τη δυνατότητα να φτάσετε πιο ψιλά σε ένα πιο μακρινό κλαδί, ενώ θα σας δώσει τη μόχλευση που χρειάζεστε για να κόψετε πιο χοντρά και σκληρά κλαδιά.
Παρακάτω θα εξετάσουμε τους παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε κλαδευτήρια μακριών χειρολαβών, έτσι ώστε να γνωρίζετε τι να ψάξετε για την επιλογή ενός ποιοτικού εργαλείου.

Πώς να επιλέξετε τα καλύτερα κλαδευτήρια μακριών χειρολαβών;

Δεν υπάρχει μόνο ένα είδος κλαδευτηριού που να είναι ιδανικό για όλους. Αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς εξαρτάται από το μέγεθος και το σχήμα των χεριών σας, τον τύπο και την ποσότητα του κλάδου που κάνετε και φυσικά τον προϋπολογισμό σας. Αλλά, γενικά, υπάρχουν οκτώ παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε κλαδευτήρια.

Κατηγορίες κλαδευτηριού

Τα κλαδευτήρια μακριών χειρολαβών, όπως και τα συμβατικά χωρίζονται αρχικά σε δύο κατηγορίες.
Τα Bypass: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή. Παίρνετε μια καθαρή περικοπή από δύο καμπύλες λεπίδες που κινούνται το ένα πάνω στο άλλο (εξ ου και ‘bypass’) ακριβώς όπως ένα ψαλίδι. Μία από τις λεπίδες είναι απότομη και κόβει καθώς κινείται από μια παχύτερη μη κοφτή λεπίδα.

 

Τα Ακμονοειδή: Αυτά έχουν μια ευθύγραμμη λεπίδα που κόβει καθώς κλείνει πάνω σε μια επίπεδη άκρη (ή «άκμονα») – δίνοντας μια ενέργεια παρόμοια με ένα μαχαίρι σε μια σανίδα κοπής. Είναι συνήθως ελαφρώς ογκώδη από τα εργαλεία παράκαμψης που μπορούν να τα κάνουν δύσκολα για να μπουν σε στενούς χώρους. Επειδή η λεπίδα συχνά συνθλίβει τα στελέχη κατά την κοπή (εκτός αν η λεπίδα είναι εξαιρετικά αιχμηρή), αυτά χρησιμοποιούνται καλύτερα σε νεκρό ξύλο, αντί για ζωντανά φυτά.

Μήκος των λαβών

Τα κλαδευτήρια μακριών χειρολαβών, έρχονται με μια γκάμα από μήκη λαβών, ξεκινώντας από 38mm και φτάνοντας μέχρι και 80mm. Το μήκος της χειρολαβής καθορίζει τη δύναμη μόχλευσης που θα ασκηθεί στο κόψιμο, αφού όσο μακρύτεροι μοχλοί, τόσο περισσότερη μοχλική δύναμη, τόσο πιο εύκολα θα κόψετε πιο χοντρά ή σκληρά κλαδιά.
Από την άλλη, μακρύτερες χειρολαβές, σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε ένα βαρύτερο και άρα πιο δύσχρηστο εργαλείο. 
Συμβουλή μας είναι να ψάξετε για ένα εργαλείο, του οποίου το μήκος να μπορείτε να χειριστείτε άνετα (δεν έχει νόημα η αγορά μακρύτερου εργαλείου, αν δε μπορείτε να κάνετε καθαρές κοπές λόγω αδυναμίας σωστού χειρισμού).

Τηλεσκοπικές λαβές

Οι τηλεσκοπικές χειρολαβές σας επιτρέπουν να μεγαλώσετε το μήκος του ψαλιδιού όταν χρειάζεστε μεγαλύτερη απόσταση. Έτσι μπορείτε να έχετε ένα κλαδευτήρι που να μπορείτε να το χειριστείτε εύκολα, και να το επεκτείνετε αν και όποτε χρειάζεται να φτάσετε σε πιο μακριά κλαδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και τα κλαδευτήρια μακριών χειρολαβών με τηλεσκοπικές λαβές, αν και αποτελούν έναν ενδιαφέρον συμβιβασμό για αρκετές χρήσεις, συνήθως είναι πιο βαριά από ένα συμβατικό κλαδευτήρι ίδιου μεγέθους.  Καλό θα είναι επίσης να ελέγξετε προσεκτικά την ποιότητα του μηχανισμού, καθώς κυκλοφορούν μηχανισμοί που δεν αντέχουν στην πίεση ή δεν κλειδώνουν καλά, ειδικά όταν είναι σε πλήρη έκταση.

Εργονομικός σχεδιασμός

Τα κλαδευτήρια επίσης έρχονται με λαβές σε ποικίλα μήκη, σχήματα και υλικά. Κάποια είναι εργονομικά σχεδιασμένα για να ταιριάζουν καλύτερα στο χέρι, ενώ άλλα έρχονται με πιο μαλακό υλικό στις λαβές. Μετά από έρευνα έχουμε καταλήξει ότι αν και το οι λαβές με μαλακό υλικό  φαίνονται πιο άνετες, είναι αρκετά πιο επιρρεπείς σε ζημιές. Καταλήγουμε πάντως ότι είναι σημαντικό να βρείτε το κλαδευτήρι που να μπορείτε να το κρατήσετε άνετα και να ταιριάζει στο χέρι σας.

 

Αποσβεστήρας και εργονομικός σχεδιασμός

Όλα τα καλής ποιότητας ψαλίδια μακριών χειρολαβών έχουν κάποιο προστατευτικό ή άλλο μηχανισμό για να αποφεύγει να χτυπάνε οι λαβές μεταξύ τους όταν ολοκληρώνεται το κόψιμο (συνήθως κοντά στις λεπίδες). Βεβαιωθείτε ότι το προστατευτικό εμποδίζει τα χέρια σας “να χτυπήσουν μεταξύ τους” όταν κλείνεται το ψαλίδι.

Τα κλαδευτήρια επίσης έρχονται με λαβές σε ποικίλα μήκη, σχήματα και υλικά. Κάποια είναι εργονομικά σχεδιασμένα για να ταιριάζουν καλύτερα στο χέρι, ενώ άλλα έρχονται με πιο μαλακό υλικό στις λαβές. Μετά από έρευνα έχουμε καταλήξει ότι αν και το οι λαβές με μαλακό υλικό  φαίνονται πιο άνετες, είναι αρκετά πιο επιρρεπείς σε ζημιές. Καταλήγουμε πάντως ότι είναι σημαντικό να βρείτε το κλαδευτήρι που να μπορείτε να το κρατήσετε άνετα και να ταιριάζει στο χέρι σας.

 

Εύκολη αποσυναρμολόγηση

Δεν μπορούν όλα τα κλαδευτήρια να λυθούν για καθαρισμό, ή για να ακονίσουν πιο σωστά τις λεπίδες.
 Με την πάροδο του χρόνου, χυμός, βρωμιά και άλλα υπολείμματα συσσωρεύονται στα πτερύγια και μεταξύ των χειρολαβών, καθιστώντας πιο δύσκολο το κλείσιμο και το άνοιγμα των κλαδευτηριών. Είναι πιο εύκολο να καθαρίσετε τα κλαδευτήρια σας εάν τα χωρίσετε, ενώ χωρίς να χωριστούν οι λεπίδες, δεν γίνεται να ακονιστεί ολόκληρη η λεπίδα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό ανάμεσα στις λεπίδες μετά από πολλά ακονίσματα.

Ποιότητα λεπίδων

Οι λεπίδες στα κλαδευτήρια είναι γενικά κατασκευασμένες από ατσάλι. Ψάξτε για λεπίδες υψηλής ποιότητας, από ατσάλι (διαρκούν περισσότερο και είναι λιγότερο πιθανό να σκουριάσουν ή να χρειάζονται συχνό ακόνισμα). Στην πραγματικότητα, οι χαμηλότερες ποιότητες λεπίδων δεν μένουν για καιρό αιχμηρές. Συνεπώς, κάνουν τα κλαδέματα μια κοπιαστική δουλειά, ενώ πληγώνουν και τα φυτά. Τέλος συνήθως τα επαγγελματικά κλαδευτήρια δίνουν τη δυνατότητα να σφίγγετε τις λεπίδες μεταξύ τους με βίδα.

Διαθεσιμότητα ανταλλακτικών

Δεν σας επιτρέπουν όλα τα κλαδευτήρια να αντικαταστήσετε τα μέρη που σπάνε, φθείρονται ή έχουν υποστεί ζημιά. Σε γενικές γραμμές, τα κλαδευτήρια υψηλότερης ποιότητας έχουν εξαρτήματα αντικατάστασης ενώ τα λιγότερο δαπανηρά δεν έχουν.

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι παίρνετε αυτό που πληρώνετε. Φθηνότερα προϊόντα μπορεί να μην αντέχουν σε συχνή χρήση και έτσι ίσως χρειαστεί να αντικατασταθούν συχνά. Μια ελαφρώς μεγαλύτερη επένδυση σε ένα σετ υψηλότερης ποιότητας ψαλίδια κλαδέματος μπορεί να είναι φθηνότερη μακροπρόθεσμα.

Τελικά ποιο είναι το κατάλληλο κλαδευτήρι για σας;

Επιγραμματικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε είναι, τι είδους πράγματα θα κλαδέψετε. 
Χρειάζεστε ένα βαρέως τύπου εργαλείο που θα κόβει ξύλο 25cm ή θα αρκεί ένα ελαφρύ κλαδευτήρι για λουλούδια και μικρούς θάμνους; Θα χρησιμοποιηθεί για ξηρή ή χλωρή βλάστηση;
Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν χρειάζεστε ένα κλαδευτήρι bypass, ή ακμονοειδές.
Στη συνέχεια, καθορίστε τον προϋπολογισμό σας. 
Όπως τα περισσότερα εργαλεία κηπουρικής, τα ψαλίδια κλαδέματος έρχονται σε διάφορες τιμές και, ενώ έχετε συνήθως καλύτερη ποιότητα σε υψηλότερες τιμές, δεν είναι πάντα απαραίτητο να πληρώσετε περισσότερα για να πάρετε αυτό που χρειάζεστε.