Ηλεκτροπαράγωγα ζεύγη (γεννήτριες)

Ηλεκτροπαράγωγα ζεύγη (Γεννήτριες)

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος μια γεννήτρια είναι ότι χρειάζεται για να συνεχίσετε να έχετε ζέστη ή δροσιά στο σπίτι σας. Να συνεχίσετε να μαγειρεύετε ή να μπορέσετε τελειώσετε τις εργασίες σας στον υπολογιστή σας. Με την προϋπόθεση πάντα ότι έχετε μία!!!

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν συνήθως γεννήτριες μετά από μεγάλες καταιγίδες ή φυσικές καταστροφές σαν επιλογή έκτακτης ανάγκης χωρίς να γνωρίζουν στην πραγματικότητα τις ανάγκες τους ή κατ επέκταση τις ανάγκες του σπιτιού τους. Επίσης το να τρέχεις με ένα φακό στο χέρι και να προσπαθείς να επαναφέρεις το ρεύμα σε κατάσταση άμεσης ανάγκης δημιουργεί συνήθως περισσότερους κινδύνους και θέματα ασφαλείας από όσο θα θέλατε

Οδηγός ενέργειας

Συνήθως στις γεννήτριες το μέτρο σύγκρισής τους είναι η απόδοση σε ρεύμα που παράγουν και αυτό έχει ως μονάδα μέτρησης τα watt. Η ισχύς που αποδίδει μια γεννήτρια στο σύνολο έχει να κάνει με τον φόρτο εργασίας που θα μπορεί να αποδώσει. Για παράδειγμα, πόσα φώτα θα μπορούν να είναι αναμμένα ταυτόχρονα ή πόσες συσκευές θα μπορούν να δουλεύουν  ταυτόχρονα σε μια διακοπή ρεύματος και επίσης το πόσο καλά θα λειτουργούν όλα αυτά. Φανταστείτε ότι για να καλύψουμε συνήθως τα βασικά σε ένα σπίτι χρειαζόμαστε περίπου 5kVA.

Για να ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς μιας γεννήτριας ρεύματος θα πρέπει πρώτα να κάνετε μια λίστα με το τι συσκευές θέλετε οπωσδήποτε να λειτουργούν  σε μια διακοπή και τι άλλο θα χρειαστείτε από ρεύμα όπως εργαλεία, κάποια φώτα αντλίες και άλλα μηχανήματα.  Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο βασικές συσκευές ενός σπιτιού που συνήθως χρειαζόμαστε να συνεχίσουν να έχουν ρεύμα.

Ψυγείο/Καταψύκτης : 300 watt                                   Ισχύς εκκίνησης : 1200 watt

Αντλία άρδευσης 0,5KW : 500watt                             Ισχύς εκκίνησης: 1750 watt

Αντλία άρδευσης 0,65KW : 650 watt                           Ισχύς εκκίνησης :  2500 watt

Συμπιεστής αέρος : 500 watt                                       Ισχύς εκκίνησης : 2000 watt

Κλιματιστικό : 1500 watt                                               Ισχύς εκκίνησης : 3700 watt

Καυστήρας καλοριφέρ  50.000 BTU : 225 watt       Ισχύς εκκίνησης: 675 watt

Καυστήρας καλοριφέρ 150.000 BTU: 625 watt        Ισχύς εκκίνησης : 1875 watt

Λάμπες πυρακτώσεως: 30-100 watt

Ηλεκτρικό Τρυπάνι: 500-1000 watt

Φορτιστής μπαταρίας (4 Amp): 90 watt

Φορτιστής μπαταρίας (5 Amp): 250 watt

 

Στην συνέχεια διαχωρίστε 
τη συσκευή ή τις συσκευές που έχουν την μεγαλύτερη απαίτηση σε ισχύ
εκκίνησης. Έτσι θα μπορείτε να υπολογίσετε καλύτερα την ισχύ που θα πρέπει να
έχει η γεννήτριά σας. Αθροίζοντας τις καταναλώσεις σε συνεχή λειτουργία όλων
των συσκευών που επιλέξατε θα έχετε μια εικόνα του τι θέλετε περίπου σε
γεννήτρια. Αν αυτό το άθροισμα βγαίνει μεγαλύτερο από την ισχύ εκκίνησης της
πιο απαιτητικής συσκευής σας τότε η επιλογή της γεννήτριας θα πρέπει να γίνει
με βάση το άθροισμα ισχύος όλων των συσκευών που επιλέξατε σε συνεχή
λειτουργία. Αλλιώς απλά επιλέγεται γεννήτρια ανάλογα με την πιο απαιτητική
συσκευή σας σε ισχύ εκκίνησης.  Για λόγους
ασφαλείας καλό θα ήταν να προσθέσετε περίπου ένα 10% σε αυτήν την ισχύ. Η
τελική παροχή σε ισχύ θα είναι αυτή που θα ζητήσετε για να αγοράσετε την
κατάλληλη γεννήτρια.

Τύποι γεννητριών ή αλλιώς ηλεκτροπαράγωγων ζεύγων

Υπάρχουν τρεις τύποι γεννήτριας. Οι σταθερές γεννήτριες που η εγκατάστασή τους είναι μόνιμη, συνήθως δουλεύουν είτε με φυσικό αέριο είτε με προπάνιο και αναλαμβάνουν δράση αυτόματα σε μια διακοπή. Οι φορητές γεννήτριες και οι γεννήτριες inverter μπορούν να μεταφερθούν ανάλογα βέβαια πάντα με το μέγεθός τους. Συνήθως είναι καλές σαν εφεδρικό σύστημα παροχής ισχύος. Ας αναλύσουμε αυτούς τους 3 τύπους γεννήτριας.

Σταθερές γεννήτριες

Το αρχικό κόστος αγοράς τους είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με τους άλλους δύο  και θα πρέπει να γίνει η εγκατάστασή τους από κάποιον επαγγελματία τεχνικό. Οπότε εκεί να ξέρετε ότι έχετε και κόστος εγκατάστασης.

-Είναι αυτόματες. Αυτό σημαίνει ότι με το που έχουμε διακοπή ρεύματος αναλαμβάνουν έργο και συνήθως παράγουν περισσότερη ισχύ από ότι οι άλλες.

-Πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας αυτές οι γεννήτριες έχουν διαγνωστικά προγράμματα που τρέχουν οι ίδιες αυτόματα και σας ενημερώνουν πότε χρειάζονται συντήρηση. Κάποιες από αυτές το κάνουν και μέσω μηνύματος στο κινητό ή μέσω e-mail.

-Μπορείτε να διαλέξετε το καύσιμο. Εννοείται πως δεν μπορείτε κάθε φορά να χρησιμοποιείτε διαφορετικό αλλά με την αγορά μιας τέτοιας γεννήτριας έχετε διαφορετικές επιλογές καυσίμου. Για παράδειγμα μπορείτε να αγοράσετε κάποια που δουλεύει με φυσικό αέριο ή προπάνιο το οποίο είναι λιγότερο επικίνδυνο από την βενζίνη ή το πετρέλαιο.

-Συνήθως το εύρος αυτών των γεννητριών ξεκινάει από τα 5kVA και φτάνει μέχρι και τα 20.

Φορητές γεννήτριες

Οι φορητές γεννήτριες συνήθως κοστίζουν λιγότερο από τις σταθερές-μόνιμες γεννήτριες.

-Εδώ έχουμε ως καύσιμο την βενζίνη ή το πετρέλαιο.

-Είναι εύκολες στην μεταφοράς τους καθώς συνήθως είτε είναι μικρές σε μέγεθος και μεταφέρονται σαν βαλίτσες με χερούλια ή έχουνε οι λίγο πιο μεγάλες ρόδες για την εύκολη μεταφορά τους.

-Ο τρόπος εκκίνησής τους διαφέρει ανάλογα με το κόστος της γεννήτριας ή το μοντέλο της. Για παράδειγμα υπάρχουν γεννήτριες που ξεκινούν με χειρόμιζα μόνο και άλλες που έχουν και ηλεκτρική μίζα .

-Το εύρος των γεννητριών αυτών ξεκινάει από τα 3kVA και φτάνει συνήθως μέχρι και τα 8.5kVA

Γεννήτριες τεχνολογίας inverter

Λόγω της πολυπλοκότητας των γεννητριών τεχνολογίας inverter το κόστος είναι μεγαλύτερο από τις φορητές γεννήτριες ίδιας απόδοσης ισχύος.

-Αυτές οι γεννήτριες έχουν χαμηλότερα ποσοστά θορύβου από τις υπόλοιπες λόγω του ότι προσαρμόζουν την λειτουργία τους ανάλογα με την ζήτηση ισχύος. Δηλαδή ανεβάζουν στροφές και απόδοση όταν τους ζητήσουμε παραπάνω ισχύ, αλλά ανάλογα κατεβάζουν όταν μειωθεί η ζήτηση.

-Λόγω του ότι είναι πιο εξελιγμένοι κινητήρες και με καλύτερο σχεδιασμό οι εκπομπές ρίπων είναι σαφέστατα μικρότερες αλλά και πάλι θα πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Κάποια βασικά στοιχεία και αριθμοί που θα πρέπει να προσέξετε!!!​

Αυτόματη εκκίνηση

Στην διακοπή ρεύματος το να ξεκινήσει από μόνη της η γεννήτρια και να αναλάβει δράση είναι μεγάλη ευκολία. Κάτι που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη αν λείπετε ώρες από το σπίτι ή ταξιδεύετε συχνά και δεν μπορείτε να είστε έγκαιρα εκεί σε περίπτωση ανάγκης.

Ηλεκτρική μίζα

Αρκετές από τις φορητές γεννήτριες σας δίνουν την επιλογή της ηλεκτρικής μίζας με μια μικρή διαφορά στην τιμή της. Είναι κάτι που αξίζει να σκεφτείτε από το να ταλαιπωρήστε με την χειρόμιζα κάθε φορά που θέλετε να θέσετε σε λειτουργία την γεννήτριά σας. Οι σταθερές γεννήτριες έχουν στάνταρ αυτόματη εκκίνηση οπότε εκεί δεν γίνεται λόγος.

Μετρητής καυσίμου

Σε περιπτώσεις μεγάλης χρήσης της γεννήτριάς σας ή και σε μεγάλες διακοπές ρεύματος θα βρείτε πολύ χρήσιμη την ύπαρξη μετρητή καυσίμου έτσι ώστε να γνωρίζετε το πότε θα πρέπει να προμηθευτείτε καύσιμα ή πόση ώρα λειτουργίας έχετε ακόμη.

Διακόπτης ασφαλείας χαμηλής στάθμης

Τι είναι αυτό; Ουσιαστικά μια δικλείδα ασφαλείας για τον κινητήρα σας που απλά τον απενεργοποιεί σε περίπτωση πτώσης της στάθμης λαδιού. Αυτό αποτρέπει την πρόκληση ζημιάς στον κινητήρα αν για οποιονδήποτε λόγο έχετε απώλεια ή διαρροή λαδιού από αυτόν. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στις σταθερές γεννήτριες ρεύματος και πλέον έχουν αρχίσει να αυξάνονται και οι περιπτώσεις φορητών γεννητριών που έχουν στάνταρ τέτοια ασφάλεια.

Πολλαπλές έξοδοι παροχής ρεύματος

Όσο περισσότερες παροχές ρεύματος έχει η γεννήτριά σας τόσο το καλύτερο για να μοιράζεται και η ισχύς εξόδου της παροχής. Θα σας προτείναμε να χρησιμοποιείτε αυτές τις παροχές απευθείας στο σπίτι μόνο σε περίπτωση ανάγκης ή όταν βρίσκεστε κάπου έξω. Για μεγαλύτερη ασφάλεια για το κύκλωμά σας θα προτείναμε να χρησιμοποιείτε διακόπτη μεταφοράς ρεύματος για τον οποίο θα σας δώσουμε περισσότερες πληροφορίες παρακάτω.

Διακόπτης ασφαλής μεταφοράς

Τι είναι αυτό; Το μέσον ασφαλούς μεταφοράς του ρεύματος που σας παρέχει η γεννήτριά σας προς τα μηχανήματα ή εργαλεία που θέλετε να δώσετε ρεύμα. Με αυτόν το πάνελ-διακόπτη μπορείτε να συνδέσετε είτε την σταθερή γεννήτρια είτε την φορητή που έχετε με ασφάλεια με το πίνακα του σπιτιού σας ή τα εργαλεία σας. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε την υπερφόρτωση του κυκλώματος που μπορεί να υπάρξει ή τον κίνδυνο να κάψετε οτιδήποτε όπως καλώδια ή κυκλώματα στο σπίτι ή τα εργαλεία σας. Θα ήταν καλύτερο να απευθυνθείτε σε κάποιον ηλεκτρολόγο για την εγκατάσταση αυτού. Στις σταθερές γεννήτριες ο διακόπτης λειτουργεί αυτόματα ενώ στις φορητές θα πρέπει εσείς να τον ενεργοποιήσετε.